Kestävällä työmatkaliikkumisella kohti uutta normaalia
Yhteiskunnan avautuessa ja liikkumismatkojen yleistyessä on hyvä tarkastella arjen liikkumistottumuksia. Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, kuten pyöräilyn ja kävelyn, suosiminen edistää terveyttä sekä auttaa vähentämään autoliikenteestä koituvia ympäristövaikutuksia. Liikkujan viikko 16.-22.9. on oivallinen aika löytää itselle sopivia kestävän liikkumisen tapoja.
Kävely ja pyöräily yleistyivät vuonna 2020 merkittävästi. Tämä on ilahduttavaa, sillä jo 30 minuutin päivittäisestä kävelystä seuraavat terveyshyödyt ovat vaikuttavia: unen laatu ja mieliala kohenevat, kestävyys- ja lihasvoimat kasvavat ja selkä voi paremmin. Puolen tunnin päivittäisen liikunta-annoksen saa napattua vaivattomasti työ- ja asiointimatkoilla, kun lähitapaamiset töissä ja vapaa-ajalla hiljalleen lisääntyvät.
Koska tieliikenne on merkittävä ilmansaasteiden ja ympäristömelun lähde, on kestävän liikkumismuodon valinta suotuisaa myös ympäristölle ja kanssaihmisille. Vuonna 2020 koronavirusepidemia paljasti kuinka ilmanlaatu ja ääniympäristö paranivat merkittävästi autoliikenteen vähennyttyä.
Onkin tärkeää, että arkimatkat hoidetaan jatkossakin mahdollisimman kestävästi. Työmatkoilla kävely ja pyöräily ovat erinomaisia tapoja vähentää päästöjä ja lisätä terveyttä. Myös joukkoliikenteeseen paluu on mahdollista tehdä terveysturvallisesti turvavälit ja muut ajankohtaiset ohjeistukset huomioiden. Katso vinkkejä kestävään työmatkaliikkumiseen Fiksusti töihin –sivustolta.
Eurooppalaista liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9, ja sen tämänvuotinen teema on Turvallista, terveellistä ja kestävää liikkumista. Ekotukitoiminta kannustaa kaikkia Suomen ekotukihenkilöitä huolehtimaan terveydestään sekä huomioimaan ympäristön hyvinvoinnin ja muiden ihmisten terveyden oman liikkumismuodon valinnassa. Liikkujan viikosta voi viestiä somessa tunnisteilla #liikkujanviikko ja #mobilityweek.