Ekotukitoiminnan malli leviää Kreikkaan ja Ranskaan
Iloinen puheensorina täyttää kokoustilan, kun Helsingin kaupungin vieraiksi saapuneet kreikkalaiset ja ranskalaiset pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan ekotukitoiminnasta kaupungin työntekijöiden kanssa. ”Ekotukimalli on innovatiivinen lähestymistapa ja sillä voidaan saavuttaa hyviä tuloksia ympäristöasioissa. Tämä vierailu on tärkeä inspiraatio meille oman ekotukitoimintamme kehittämiseen”, toteaa kreikkalaisen Ecocity-järjestön kemikaaliasiantuntija Eri Bizani.
Ekotuki kannustaa ympäristövastuulliseen toimintaan
Ekotukitoiminta on Helsingin kaupungin vuonna 2006 käynnistämä toimintamalli ympäristöasioiden edistämiseksi työyhteisöissä. Kaupungin työntekijät voivat kouluttautua ekotukihenkilöiksi, minkä jälkeen he tukevat omaa työyhteisöään ympäristövastuullisessa toiminnassa. Ekotukihenkilöt voivat muun muassa parantaa kierrätystä, lajittelua tai energian säästöä omassa työpisteessään pienillä arjen teoilla sekä kannustamalla kollegoitaan. Ekotukihenkilöt voivat myös järjestää erilaisia tempauksia ja vahvistaa myös asiakkaiden ympäristötietoisuutta.
Ekotukitoiminnan malli on levinnyt Helsingistä myös muihin kuntiin ja kaupunkeihin – valtakunnallisessa verkostossa onkin mukana jo yli 30 organisaatiota eri puolilta Suomea. Malli on koettu hyväksi keinoksi lisätä työntekijöiden ympäristöosaamista ja tehdä konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi.
Ekotukitoimintaa pilotoidaan Ranskassa ja Kreikassa
Nyt ekotukitoiminnan malli kiinnostaa myös ulkomailla. Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa LIFE ChemBee – Chemical Ambassadors for Europe -hankkeessa (2022–2026). Hankkeessa tuetaan ekotukitoiminnan käynnistämistä Ranskan ja Kreikan kunnissa, jossa pilotointi aloitetaan haitallisiin kemikaaleihin liittyvistä koulutuksista.
”Helsingissä ekotukitoiminta kattaa laajasti ympäristövastuun eri näkökulmat kierrätyksestä ja ekologisista ruokavalinnoista kestäviin hankintoihin. Koko ekotukimallin ottaminen käyttöön samanaikaisesti useissa Kreikan ja Ranskan kunnissa olisi kuitenkin varsin iso ponnistus, joten pilotointi on päätetty aloittaa yhdestä ekotuen osasta – haitallisista kemikaaleista”, kertoo Turun ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Hannamaria Yliruusi.
Kun toimintamalli on saatu luotua, voidaan mukaan ottaa muita ekotukitoiminnan teemoja. Esimerkiksi Kreikassa ollaan erittäin kiinnostuneita kiertotaloudesta ja sen kehittämisestä kunnissa.
Toukokuisella opintomatkallaan Helsinkiin LIFE ChemBee-hankkeessa mukana olevat kreikkalaiset ja ranskalaiset tutustuivat sekä ekotukitoimintaan että kaupungin tekemään työhön haitallisten kemikaalien vähentämiseksi. Asiantuntijaluentojen lisäksi vieraat pääsivät jututtamaan ekotukihenkilöitä heidän kokemuksistaan sekä vierailemaan Viikin jätevedenpuhdistamolla ja joutsenmerkityssä päiväkoti Soittajassa. Vierailun aikana kertyneet kokemukset ja opit ovat tärkeä apu kuntien omien ekotukitoiminnan mallien kehittämisessä.
”Tämä vierailu oli loistava tilaisuus tutustua siihen, minkälaisia ratkaisuja Helsingissä on kehitetty haitallisten aineiden torjumiseen. Suomalainen ekotukimalli tarjoaa keinoja siihen, miten voimme saada yhä useammat kuntien työntekijät mukaan haitallisten aineiden torjuntaan ja saavuttaa yhdessä hyviä tuloksia”, sanoo projektipäällikkö Anaïs Le Bouffant ranskalaisesta Réseau Environnement Santé järjestöstä.