Kemikaaliviisas koti
Oletko koskaan miettinyt, miten monta eri siivousainetta kodissasi on tai miten monia kosmetiikkatuotteita käytät päivittäin?
Eri siivousaineet voivat johtaa korkeaan mutta lyhytaikaiseen kemikaalialtistukseen sisätiloissa, joka voi olla jopa suurempi kuin saastuneessa ulkoilmassa. Kosmetiikkatuotteet puolestaan sisältävät valtavan määrän aineita, jotka ovat suorassa kosketuksessa ihoomme tai joutuvat hengityksen kautta elimistöömme.
Onneksi haitallisten aineiden vähentäminen onnistuu suhteellisen helposti. Kiinnittämällä huomiota kodin kemikaalikuormaan voi osaltaan vaikuttaa myös ympäristön tilaan, sillä haitalliset aineet päätyvät ympäristöön kulutuksemme seurauksena ja saattavat jäädä sinne pitkiksi ajoiksi.
1. Kemikaalikuorman vähentäminen kotona
Alla olevassa kuvassa esitellään keinoja vähentää kodin kemikaalikuormaa. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.
Kemikaalit kuriin
Alle on koottu kemikaaleja käsitteleviä videoita.
TALK-podcast: Kodin kemikaalit
Miten tehdä arjessa kemikaaliviisaita valintoja? Miten välttää turhaa kemikaalikuormaa? TALK-podcastissa keskustelemassa projektipäällikkö Hannamaria Yliruusi.
Kuuntele Kodin kemikaalit -podcast tästä.
Kemikaalien varoitusmerkit
Opastusvideoilla kerrotaan CLP-asetuksen mukaisista kemikaalien varoitusmerkeistä ja merkinnät edellyttävien aineiden käyttötilanteista ja aineiden ominaisuuksista.
Katso Kemikaalien varoitusmerkit -opastusviedot tästä.
2. Keittiö
Alla olevassa kuvassa esitellään, miten voit vähentää kemikaalikuormaa keittiössä. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.
Tukholman Kemikaalikeskuksen video sisältää vinkkejä, kuinka vähentää kemikaalikuormaa keittiössä.
3. Kylpyhuone
Alla olevassa kuvassa esitellään keinoja vähentää kemikaalikuormaa kylpyhuoneessa. Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.
TUKES: Kosmetiikka. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston asiantuntija kertoo videolla mm. siitä, tarkistaako/testaako viranomainen kosmetiikkatuotteet ennen kuin niitä voi myydä kaupassa.
Turun Vesihuolto. Suosi ympäristömerkittyjä pesuaineita.
4. Olohuone ja lastenhuone
Klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi.
ECHA: Tekstiilit. ECHA:n lyhyt video tekstiileistä ja kemikaaleista ja mitä EU tekee asian suhteen.
Allergia- & astmaliitto: Vaatteet. Mitä kemikaaleja vaatteissa on? Miten vaatteiden kemikaaleja voi vähentää? Näihin kysymyksiin vastaa Allergia- ja astmaliiton kemikaaliasiantuntija.
YLE: Kemikaalitesti
Vastaa kymmeneen kysymykseen ja testaa, astutko arjessasi kemikaaliansaan. Nappaa myös asiantuntijoiden vinkit haitallisen kemikaalikuorman vähentämiseksi. Yhteistyössä TUKES, EVIRA, THL sekä Allergia- ja astmaliitto.
Testaa kemikaalikuntosi
NonHazCity 1 -hankkeessa toteutettu leikkimielinen kysely, jonka avulla voit testata kemikaalikuntosi.
Raskaana tai vastasynnyttänyt – kuinka suunnistaa kemikaaliviidakossa?
Miten raskaana oleva tai vastasynnyttänyt voi vähentää kemikaaleille altistumista?