Kemikaalikoulutus
Tervetuloa mukaan kohti kemikaaliviisaampaa arkea!
Mitä tulee mieleesi, kun ajattelet haitallisia kemikaaleja ja niiden aiheuttamia riskejä? Laboratoriot, varoituksia täynnä olevat säiliöt ja pullot, menneiden vuosikymmenien ympäristömyrkyt? Ehkä ajattelet, että haitalliset kemikaalit eivät kosketa sinua?
Monelle haitalliset kemikaalit voivat tuntua etäiseltä aiheelta, mutta me altistumme haitallisille kemikaaleille joka päivä erilaisten arkisten esineiden, materiaalien ja tuotteiden kautta. Meistä jokainen voi kuitenkin vaikuttaa kemikaalialtistukseensa tekemällä kemikaaliviisaita valintoja omassa arjessaan. Tämä kemikaalikoulutus tarjoaa tietoa jokapäiväisestä kemikaalikuormasta sekä vinkkejä altistuksen vähentämiseen.
Aloitetaan muutamalla kemikaaliaiheisella väitteellä. Mitä mieltä olet, onko väite totta vai tarua?
Nykyisissä markkinoilla olevissa tuotteissa ei ole haitallisia kemikaaleja.
VÄITE 1
Eko- ja luomutuotteet eivät sisällä kemikaaleja.
VÄITE 2
Kaikkien tuotteiden kemikaalisisältö testataan viranomaisten toimesta.
VÄITE 3
Miten meni? Tarkista vastaukset täältä!
Kaikki väitteet ovat TARUA!
VÄITE 1: Joskus kemikaalit paljastuvat haitallisiksi, kun ne ovat jo laajassa käytössä. Jo markkinoilla olevien aineiden rajoittaminen tai kieltäminen lainsäädännön keinoin on hidas prosessi. Lisäksi osittain tai kokonaan EU:n ulkopuolella valmistetuissa tuotteissa saattaa esiintyä haitallisia kemikaaleja, joiden käyttö EU:ssa on kielletty.
VÄITE 2: Kaikki materia ympärillämme, ja itse asiassa myös me itse, koostuu kemikaaleista. Kemikaalit voivat olla joko luonnollisia tai ihmisen valmistamia. Myös eko- ja luomutuotteet sisältävät kemikaaleja. Kemikaalin alkuperästä ei voi päätellä sen haitallisuutta: kaikki luonnolliset kemikaalit eivät ole haitattomia eivätkä kaikki ihmisen valmistamat haitallisia.
VÄITE 3: Mikään viranomaistaho ei testaa kaikkien markkinoilla olevien tuotteiden kemikaalisisältöä järjestelmällisesti. Joidenkin tuotteiden, kuten lasten lelujen kemikaalisisältöä valvotaan pistokokein, mutta suurin osa markkinoilla olevista tuotteista on testaamattomia.
Yllättikö? Eurooppalaisen kemikaalilainsäädännön tavoitteena on turvata kuluttajien ja ympäristön terveys, mutta kemikaalien sääntely lainsäädännön avulla on hidas ja monimutkainen prosessi. Tämän vuoksi haitallisia kemikaaleja löytyy sääntelystä huolimatta kaikkialta ympäriltämme. Monet näistä arjen haitallisista kemikaaleista vaikuttavat negatiivisesti sekä omaan terveyteemme että ympäristöön.
Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon! Voimme omilla valinnoillamme sekä jakamalla tietoa vähentää kemikaaliriskejä ja altistusta haitallisille kemikaaleille. Kartoita Kemikaaliviisas työympäristö -työkalulla ympäristösi kemikaaliriskit ja kurkkaa alta vinkit kemikaaliviisaampaan arkeen.
Monet arkiset tuotteet työympäristössä, kuten vaikka elektroniikka ja erilaiset muoviesineet voivat aiheuttaa riskin haitalliselle kemikaalialtistukselle. Ei ole samantekevää, miten esimerkiksi valmistamme työpaikalla lounaamme tai miten eväät säilytetään. Tämän kemikaalikoulutuksen materiaalit sisältävät esimerkiksi verkkopohjaisen Kemikaaliviisas työympäristö -työkalun, jonka avulla voit käydä läpi oman työympäristösi kemikaaliriskejä. Työkalun käyttöä tukee lisämateriaali, joka sisältää helposti omaksuttavaa tietoa työympäristöjemme haitallisista kemikaaleista, niiden aiheuttamista terveysriskeistä sekä keinoja ja vinkkejä jokapäiväisen kemikaalialtistuksen vähentämiseen. Aiempaa osaamista haitallisista kemikaaleista ei tarvita.
Turun ammattikorkeakoulu on yhdessä Turun kaupungin kanssa toteuttanut tämän kemikaalikoulutuksen, jonka tarkoituksena on antaa kuntien työntekijöille ja erityisesti ekotukihenkilöille perustietoa kemikaaleista ja niiden mahdollisista haitallisista vaikutuksista. Koulutusmateriaalissa tutustutaan kemikaaleihin ja niiden vaikutuksiin sekä opitaan erilaisia tapoja vähentää kemikaalikuormitusta niin kotona kuin työpaikallakin. Koulutuskokonaisuus on kaikkien käytettävissä.
Kemikaaliviisas työympäristö -kampanja on osa kansainvälistä LIFE ChemBee -hanketta (LIFE21/GIE/DE/101074245), jota rahoittavat Euroopan Unionin LIFE ohjelma, Turun ammattikorkeakoulu sekä Helsingin Kaupunki.
Koulutusmateriaali on toteutettu osana kansainvälistä EU:n Interreg Baltic Sea Region -rahoitteista NonHazCity 2 -hanketta 2019-2020. Hanketta ovat rahoittaneet myös Suomen työ- ja elinkeinoministeriö sekä Turun kaupunki. NonHazCity 2 -hankkeen tarkoituksena on ollut muun muassa lisätä kuntien osaamista liittyen kemikaalien hallintaan sekä vähentämistoimenpiteisiin.
