Miksi ruokahävikkiä tulisi pienentää ja miten se tehdään?
Suomessa suurimman osan vuosittaisesta ruokahävikistä tuottavat kotitaloudet: ruokaa heitetään roskiin jopa 500 miljoonan euron arvosta. Suunnitelmallisemmalla ruokakäyttäytymisellä jokainen voisi säästää 125 euroa ja tuottaa 24 kiloa vähemmän jätettä vuosittain. Paitsi että syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on kukkarollemme kallista, ”turhaan” tuotettu, jalostettu, pakattu, kuljetettu ja säilytetty ruoka kuormittaa valtavasti ympäristöämme ja ilmastoa. Pelkästään suomalaisten kotitauksien vuosittainen ruokajäte vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä. (Lähde: MTT.)
Lukuisat eri toimijat Suomessa ja maailmalla ovat viime vuosina havahtuneet ruokajätteen valtavaan määrään ja panostaneet hävikin pienentämiseen. Esimerkiksi Ranskassa hyväksyttiin vuonna 2015 lakiesitys, joka velvoittaa suuria supermarketteja lahjoittamaan syötäväksi kelpaavan, myymättä jääneen ruoan hyväntekeväisyyteen tai eläinten rehuksi. Kaikkien suurien supermarkettien tulee tehdä yhteistyötä jonkin hyväntekeväisyysjärjestön kanssa, ja lain rikkomisesta voi seurata 75 000 euron sakko tai jopa vankeutta. Suomessa kaupat vähentävät ruokahävikkiä ohjaamalla myymättä jäänyttä ruokaa alekoreihin, hyväntekeväisyysjärjestöille tai bioetanoliksi. (Lähde: Yle ja HS.) Kotitalouksien ja kaupan lisäksi ruokajätettä syntyy ravintoloissa, joissa jopa 20 prosenttia ruoasta päätyy tällä hetkellä jätteeksi. (Lähde: MTT.)
Jokainen meistä pystyy helposti pienentämään omaa ruokajätettään. Ensiaskeleiksi riittävät ripaus suunnitelmallisuutta, mielikuvitusta ja tervettä järkeä. Hävikkifaktoja- ja vinkkejä löytyy lisää hävikkiviikon verkkosivuilta.
- ENNEN KAUPPAREISSUA vilkaise aina jääkaappiin ja suunnittele useamman päivän ruokaostoksesi kerralla.
- KAUPASSA poimi koriin myös hassunmuotoiset kasvikset ja hedelmät, etteivät ne jää pilantumaan hyllyyn.
- KAUPASSA tarkkaile -30 % -lappuja, jotka kertovat tuotteen viimeisen myyntipäivän lähestyvän. Vähennät kaupan ruokajätekuormaa ja säästät itse rahaa. Jos innostut, voit etsiä kauppojen ruoka-alennutarjouksia ja ilmoittaa niistä myös muille käyttäjille Froodly -sovelluksen kautta.
- JÄÄKAAPILLA sijoita nopeimmin pilaantuvat tuotteet jääkaapin hyllylle etualalle ja silmien korkeudelle
- KEITTIÖSSÄ anna luovuuden kukkia! Esimerkiksi ylijääneistä keitetyistä perunoista saa seuraavana päivänä pannulla paistamalla hyvän pyttipannun. Tummuneet banaanit ovat täydellinen raaka-aine banaanipannukakkuihin (1 banaani ja 1 kananmuna). Nahistuneet juurekset taas voi laittaa sosekeittoon ja nuupahtaneet hedelmät aamusmoothieen. Maussa ei huomaa eroa!
Taistelu ruokahävikkiä vastaan on myös hyvä tekosyy tutustua oman lähiympäristön ravintolatarjontaan, syödä hyvin ja keventää ravintoloiden hävikkikuormaa. Esimerkiksi uuden ResQ-palvelun kautta kuka tahansa voi tilata ravintoloiden ylijäämäruokaa annoskokoina edulliseen hintaan lounasajan jälkeen ja noutaa ruoan ravintolasta ennen sulkemisaikaa. Kesäkuussa toimintansa aloitti myös Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola From Waste to Taste, jonka virallisia avajaisia vietetään Helsingissä 18.8.2016.
Linkit/lähteet:
Yle https://yle.fi/uutiset/ranska_kielsi_ruokajatteen_supermarketeista/8009365
Helsingin Sanomat https://www.hs.fi/ulkomaat/a1439437628813
Froodly https://froodly.com/
ResQ https://resq-club.com/
From Waste to Taste https://waste2taste.com/
Hävikkiviikon 2016 viestintämateriaalit